Graaf diep in het Riemsts oorlogsverleden

Op verschillende plekken in Riemst kan je een boeiende en ingrijpende oorlogsgeschiedenis herbeleven. Wij geven je alvast deze 6 tips.

Een cruciale datum voor Riemst is 10 mei 1940. De Duitse inval van deze dag tekent nog steeds te geschiedenis van onze gemeente.

Een lokaal oorlogsverhaal in de Brug van Vroenhoven 

De Brug van Vroenhoven was één van de strategische punten die op 10 mei 1940 het slachtoffer waren van een Duitse verrassingsaanval. Een historische gebeurtenis met een grote impact op Vroenhoven en bij uitbreiding heel het land. Het verhaal van deze aanval herbeleef je in de Brug van Vroenhoven door de ogen van Vroenhovenaren zelf.

Wist je dat je de Brug van Vroenhoven elke eerste zondag van de maand (voor slechts een kleine toeslag) met gids kan bezoeken? Een aanrader als je helemaal in ons oorlogsverleden ondergedompeld wil worden. Praktische informatie zoals de toegangsprijs en openingstijden ontdek je via de website van de Brug van Vroenhoven

Uniek bezoek aan Bunker M 

Tijdens de Bunkerdagen op zaterdag 9 en zondag 10 november 2024 kan je de beschermde Bunker M in Vroenhoven bezoeken. Deze bunker verdedigde tijdens de Tweede Wereldoorlog de toenmalige Brug van Vroenhoven. Een gids vertelt je het verhaal van de soldaten die meer dan 80 jaar geleden in de bunker werkten. 

Alle praktische informatie lees je op de website van de Brug van Vroenhoven

Wandel langs herdenkingsmonumenten in Kanne 

Ook de Tiendeberg in Kanne vertelt boeiende oorlogsverhalen. Als je voor de groene wandeling vanuit Kanne kiest, passeer je meerdere herdenkingspunten: een reconstructie van de dodendraad, het Norcross-monument, een monument voor de gesneuvelde grenadiers en een klein oorlogskerkhof aan de voet van de Slingerberg. 

Betreed het ondergronds Fort van Eben-Emael 

Net voorbij de Vlaams-Waalse grens ligt het ondergronds Fort van Eben-Emael. Enkele jaren voor de Tweede Wereldoorlog werd het Fort gebouwd om België te beschermen. Het huidige belevingscentrum laat je terugreizen naar 10 mei 1940. Vanuit de leefwereld van de soldaten van toen herbeleef je de Duitse inval die het begin van de Tweede Wereldoorlog betekende.  

Je kan het Fort van Eben-Emael zowel met als zonder gids bezoeken. Praktische informatie zoals de toegangsprijs en openingstijden ontdek je via de website van het Fort.

Wandel op en rond het Fort 

Op en rond het Fort van Eben-Emael kan je wandelen, zo stevig als je wil. Hier zal de omvang van de militaire vesting pas echt duidelijk worden. Twee wandelroutes verbinden het Fort van Eben-Emael en het Riemstse dorp Kanne met elkaar: de rode wandeling (13,2 kilometer) en de blauwe wandeling (7,2 kilometer).  

Beluister de Slag van Lafelt 

We maken een grotere sprong in de tijd. Op 2 juli 1747 werd met de Slag van Lafelt één van de bloederigste veldslagen ooit gevochten. Ook toen al was het glooiend mergellandschap waardevol, uit tactisch standpunt. Op één van de glooiingen kan je de Slag van Lafelt met een geluidseffect herbeleven, bij het Iers Kruis in Lafelt.

Je vindt dit landmark op de Iers Kruisstraat tussen Lafelt en Vlijtingen. Het is elk moment publiek toegankelijk. Druk op de knop om het geluidseffect te starten.

logo riemst deel 2
Naar top